tirsdag den 18. august 2020

Boller, helt enkle (+ noget om bagning)

8 dL koldt vand
1/8 pk gær
3 tsk salt
Hvedemel

Røres sammen, tilsæt mel indtil dejen er som tyk havregrød. 
Hæver 4-8 timer.
Bages ved 225 grader varmluft.


Noget om bagning

Om mel

Ølandshvede eller spelt giver den bedste smag og bageevne. 

Man kan også blande: 1 dL groft mel (fx rugmel, fuldkornsøland eller fuldkornsspelt) for god smag + 1 dL proteinrigt mel (fx manitoba eller tipo 00) for bageevne + resten almindeligt hvedemel.

Om kerner og andet tilsætning

Kerner i dejen giver mindre bageevne, dvs. bollerne hæver mindre. Solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø og birkes kan istedet drysses over bollerne inden bagning. Hørfrø skal i dejen. 

Man kan bruge vand fra kartoffel- eller pastakogning, det giver god bageevne.

Man kan tilsætte spinat, revne gulerødder, grofthakkede nødder el.lign. Det giver dårligere bageevne, men god smag.  2-3 håndfulde tilsætning (kerner, grøntsager mm) passer til denne opskrifts mængde.

Om røring

Rør dejen grundigt indtil den er helt ensartet. Tilsæt mel løbende. Røringen frigør protein fra melet, og på et tidspunkt kommer der tynde "tråde" når man løfter skeen, og man kan se igennem dejen som papir. Da er dejen helt perfekt. Det tager nok omkring 10 minutter.

Om hævning

Dejen kan hæve ved stuetemperatur eller i køleskabet. Ved stuetemperatur kan man gå ned til 4 timer, på køl skal den nok have mindst 8 timer.

Om bagning

Læg først bollerne på pladen når ovnen er blevet varm, så de kan komme direkte i ovnen (langtidshævet dej kan ikke hæve videre på pladen, så bollerne bliver bare fladere). 

Hvis du har tid så bag kun én plade ad gangen, det giver højest temperatur i oven.

Hvis du har dampovn, så sæt dampfunktionen på max, det giver endnu sprødere boller.

Bagetiden er cirka 20 minutter afhængig af ovn og bollestørrelse. Bank på bagsiden af en bolle: hvis det lyder hult, så er de færdige. 

Lad bollerne køle af på en rist under et viskestykke i mindst 5 minutter. Afkøling gør at de kan skæres over pænt uden af fnulre og klumpe indeni. Rist og viskestykke lader en passende mængde fugt passere, men holder på resten, så bollerne forbliver sprøde udenpå og bløde indeni.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar